Matična mliječ u liječenju neplodnostiU liječenju neplodnosti parovi obično isprobavaju sve dostupne metode, ali treba znati da je ključni faktor za uspješno djelovanje matične mliječi – kvaliteta preparata, doza i duljina korištenja
Veliki je broj različitih dodataka prehrani koji mogu pomoći i kod muškog i kod ženskog steriliteta, a matična mliječ jedan je od prvih izbora jer, bez obzira na nedostatak kliničkih istraživanja, neplodni parovi često svjedoče o poboljšanju kvalitete jajašaca i poboljšanju broja i kvalitete spermatozoida. Međutim, treba znati da je ključni faktor za uspješno djelovanje matične mliječi – kvaliteta preparata, doza i duljina korištenja.


Što je matična mliječ?

Matična mliječ je mliječna izlučevina žlijezdi koje se nalaze na glavi pčele (Apis mellifera). Sastav joj varira od geografskog područja i klimatskih uvjeta, ali prosječno sadrži od 60-70% vode, 12-15% proteina, 10-16% šećera, 3-6% lipida te 2-3% mikronutrijenata kao što su vitamini, neki minerali i slobodne masne kiseline. Sadrži vitamine B skupine, vitamine A,C, D i E, enzime, aminokiseline i 10-HDA – rijetku nezasićenu masnu kiselinu koju proizvode samo pčele, a za koju se smatra da posjeduje antitumorsku aktivnost.

Matična mliječ u prirodi služi za rast, razvoj i prehranu matice, ali i prehranu larvi. Matica koja se hrani matičnom mliječi naraste dva puta veća i teža od obične pčele, živi 40 puta dulje od obične pčele i proizvodi i više od 2000 jajašaca na dan. Impresivna brojka, zar ne?

Radi se doista o jedinstvenom preparatu prirode, pa ipak, provedeno je premalo znanstvenih istraživanja, pogotovo onih vezanih uz antitumorsku aktivnost i pospješivanje plodnosti, da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi njeno djelovanje.

Prema Natural Medicines Comprehesive Database, matična mliječ se koristi kod astme, alergijskog rinitisa, problema s jetrom, pankreatitisom, nesanicom, PMS-om, čirevima na želucu, bubrežnim bolestima, frakturama kosti i kod hiperlipidemije. Također se koristi kao adaptogen, za pomlađivanje i poboljšanje rada imunoloskog sustava. Lokalno, koristi se u njezi kože i za rast kose.

Kako i sami vidite, jako su oprezni oko indikacije za neplodnost baš iz razloga što je premalo studija o djelovanju matične mliječi provedenih na ljudima. Međutim, životinjske studije su pokazale da ta tvrdnja ima temelja. Studija provedena na ovcama, objavljena 2006. godine koju su proveli istraživači s University of Science and Technology promatrala je efekte matične mliječi upravo na plodnost gdje se matična mliječ pokazala uspješnom, ako je sudeći prema broju ojanjenih janjića u odnosu na skupinu koja je primala placebo.

Jednako se korisnom pokazala i kod muških štakora, u studiji provedenoj 2010. godine u Egiptu gdje su oni štakori koji su primali matičnu mliječ imali veće razine testosterona i veći broj kvalitetnijih spermatozoida u odnosu na skupinu koja je primala placebo. U studiji na ljudskim parovima koji se bore s dijagnozom astenozoospermije (smanjeni udio pokretnih spermija) koju je proveo Sohag University Hospital u Egiptu 2008. godine, istraživači su promatrali djelovanje matične mliječi i meda koji su administrirani intravaginalno. Zaključak studije je da ta kombinacija može pomoći kod smanjenog broja pokretnij spermija te da bi matična mliječ doista mogla biti korisna u liječenju neplodnosti.

U svojoj knjizi „Infertility cure“, stručnjakinja za plodnost dr. Randine Lewis opisuje nekoliko studija u kojima je matična mliječ pomogla kod neplodnosti: „ Bogdan Tekavčić, ginekolog, proveo je studiju u koju su bile uključene žene s nekim problemom menstrualnog ciklusa, poglavito žene koje nisu imale ovulaciju. U odnosu na placebo skupinu, žene koje su dobivale polen i matičnu mliječ pokazale su poboljšanje i u nekim slučajevima izlječenje, dok u placebo skupini nije bilo promjene. Druga studija pokazala je da je davanje polena i matične mliječi neplodnim muškarcima značajno poboljšalo kvalitetu sperme.“ – opisuje dr. Lewis u svojoj knjizi.

Parovi kojima sam na savjetovanju preporučila matičnu mliječ u prirodnom tretmanu neplodnosti svjedoče o odličnim rezultatima vezanim uz kvalitetu jajašaca, broj i pokretljivost spermija, uravnoteženje menstrualnog ciklusa, povećanje snage i izdržljivosti, redukciju stresa i povećanje libida. Međutim, radi se o jednoj kombinaciji različitih prirodnih pristupa liječenju neplodnosti koji uključuju promjenu prehrane, životnih navika, fitoterapijske i aromaterapijske tretmane, druge dodatke prehrani te bi bilo neozbiljno tvrditi da se radi isključivo o matičnoj mliječi.

Ono što mi je drago vidjeti prilikom razgovora s neplodnim parovima jest da, u posljednje vrijeme, i veliki broj ginekologa sve češće preporučuje korištenje matične mliječi.

Imajte na umu kvalitetu, dozu i duljinu korištenja

Sve ovo ukazuje da matična mliječ doista može biti korisna, međutim, kao i kod drugih prirodnih preparata koji spadaju pod kategoriju dodataka prehrani – problem je u kvaliteti pripravka i u doziranju matične mliječi. A posebice u cijeni.

Ako se odlučite na ovaj način prirodnog liječenja neplodnosti – morate biti spremni na izdvajanje određene svote novca jer – matična mliječ je skupa. Radi se o jednom od najskupljih prirodnih preparata i ako je želite uzimati u ispravnoj dozi, morat ćete izdvojiti značajnu svotu. Nažalost.

Na tržište dolazi kao svježa matična mliječ koja se mora čuvati na niskoj temperaturi, liofilizirana (zamrznuta, u obliku praška), potom u obliku 50% alkoholne otopine ili pomiješana s medom (tu se najčešće nalazi u vrlo niskim dozama). Radi se o izuzetno osjetljivom produktu koji se vrlo brzo kvari ako se nađe na povišenim temperaturama te se, sigurnosti i praktičnosti radi, sve češće preporučuje uzimanje zamrznute, liofilizirane matične mliječi. Kod liofilizirane matične mliječi se na vrlo niskim temperaturama (od -30 do -60°C) vakuumom oduzima voda, a mliječ se pretvara u praškastu supstancu u kojoj su očuvane sve aktivne tvari i koje se, u kontaktu sa slinom, ponovno aktiviraju.

Zbog sigurnosti doziranja najčešće preporučujem liofiliziranu matičnu mliječ, ovisno o težini problema, u dozi od 1 – 2g dnevno, odnosno, dva puta po 500 mg -1 g dnevno – isključivo na prazan želudac. Moram napomenuti da ako želite uzimati svježu matičnu mliječ – omjer je 1:3, što znači da biste trebali dnevno uzeti 3-6 g svježe matične mliječi kod liječenja neplodnosti (i kod težih bolesti).

Vidite i sami da se radi o vrlo visokim dozama potrebnim za uspješno djelovanje tako da prilikom kupnje obavezno provjerite zadovoljava li doza na deklaraciji vaše potrebe i ne vjerujte reklamama proizvođača koji se kunu u djelovanje matične mliječi, a u pripravku nemaju niti 10% potrebne doze. Svježa matična mliječ čuva se isključivo u dubokom zamrzavanju.

U kojem je god obliku uzimali, svježu ili liofiliziranu, matičnu mliječ stavljate pod jezik i pustite da se tako apsorbira i direktno uđe u cirkulaciju.

Važno je i reći da je za prve ozbiljnije rezultate u liječenju neplodnosti potrebno pričekati nekoliko mjeseci te da primjećujem da, zbog visokih troškova koji prate jednu takvu terapiju, mnogi parovi odustanu upravo nakon prvih mjesec-dva korištenja. Kod liječenja neplodnosti, minimalno vrijeme uzimanja je tri mjeseca tako da i to imate na umu ako se odlučite za ovu vrstu terapije.

Izvor: Žena.hr

Komentari su zatvoreni.