Što je to matična mliječ


Zacijelo svi znaju ponešto o slatkoći meda. To je nektar koji izlučuju biljke a prikupljaju ga pčele, slatkasta tvar koju uz pomoć posebnih enzima proizvode samo pčele.
Polen pčele prikupljaju iz muških biljnih stanica u cvatu, a koristi se kao pčelinja hrana nakon što je otopljen, a stjenke njegovih stanica razgrađene enzimima .Propolis je smola koju pčele prikupljaju s pupova drvenastih biljki, a pčele ga koriste kao antiseptik i baktericid nakon što ga rastope i razrijede enzimima, a koristi se i u izgradnji saća. Pčele jedu med i polen, te kroz funkcioniranje biokemijskih procesa u tijelu iz prehrambene žlijezde u glavi izlučuju posebnu prehrambenu tvar koja se zove matična mliječ. Matična mliječ je odgovarajuća prehrana za pčelinju matice, te je s pravom može nazvati kraljevskom hranom.Matična je mliječ prirodna luksuzna hrana, iznimno složenog sastava.
Matična mliječ se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije hranjivih i drugih tvari specifičnih za mliječ.
  Matična mliječ sadrži sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma:

 • strukturne(bjelančevine)
 • energetske (masti i ugljikohidrati)
 • neorganske (minerali)

Liofilizirana matična mliječ u prahu sadrži min. 4,3% nezasićene masne kiseline 10-HDA (10 – hidroksi-decenionska kiselina) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije je moguće umjetno proizvesti.


Ovaj prirodni dodatak prehrani mogu koristiti svi, neovisno o spolu i životnoj dobi. Nije zato slučajno da je matična mliječ od davnina rado korištena širom svijeta, pogotovo u tradicionalnoj medicini Istoka. Zbog svojih izuzetnih osobina ali limitirajućih faktora, vrlo male i skupe proizvodnje, nemogućnosti čuvanja u svježem stanju na sobnoj temperaturi (učinkovitost aktivnih sastojaka nakon 24 sata drastično opada), ova „luksuzna hrana„ poznatija pod engleskim nazivom  „ROYAL JELLY“ bila je nedostupna mnogima.

Pčelinju zajednicu sačinjavaju muški (trutovi) i ženski članovi (matice i radilice). Za razliku od pčela radilica, matice su spolno razvijenije ženke. Sva tri oblika razlikuju se po morfološkim, anatomskim i funkcionalnim svojstvima. Dok se iz neoplođenih jajašaca razvijaju samo trutovi, iz oplođenih jajašaca nastaju ličinke koje se razvijaju u matice ili pčele radilice.
Matična mliječ je izlučevina ždrijelnih žlijezda pčela radilica starih 8 – 12 dana. Ona je pčelinje „mlijeko“ za ličinke pčela i hrana za matice u vrijeme intezivnog polaganja jajašaca.

Fizikalna i kemijska svojstva

Matična mliječ je homogena gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje. Ima karakterističan oštri kiselo fenolni miris i malo kiselo slatki okus. Vodena otopina je kisela.

  Kemijski sastav je vrlo složen.Osnovni sastojci su voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli:

 • voda 57% -70%
 • mliječ sadrži od 10% – 18% bjelančevina
 • sadržaj masti od 1,5% i 7% slobodnih masnih kiselina
 • mliječ ima između 9% i 15% šećera, uglavnom glukoze i fruktoze
 • mineralne tvari 0,7% i 1,5% najviše kalija,kalcija,natrija, cinka, bakra i mangana
 • od vitamina uglavnom su zastupljeni vitamini B kompleksa s neznatnom količinom vitamina C
 • u malim količinama sadrži još enzime, inzulin, acetilkolin, nukleinske kiseline (DNA, RNA ) i parotein

Komentari su zatvoreni.